Kardiochirurg a kardiologička prekvapili talianskou špecialitou
Kardiochirug NÚSCH, a.s. prof. MUDr. Viliam Fischer, CSc. a kardiologička MUDr. Katarína Hatalová prijali pozvanie do relácie Kamily Magálovej Tajomstvo mojej kuchyne odvysielanej 06. marca 2011 v Slovenskej televízii. Obaja predviedli svoje kulinárske umenie a navarili výborné talianske jedlo. Tu je recept:
Saltimbocca s talianskym rizotom a zapečenými paradajkami
- 500 g bravčovej panenky
- 100 g prošuta
- lístky čerstvej šalvie
- špáradlá
- 4 PL olivového oleja
- 100 ml bieleho vína
- 100 g masla
- soľ
- čierne korenie
- 500 g ryže
- 100 ml olivového oleja
- 1 cibuľa
- zeleninový bujón
- 150 ml bieleho vína
- 100 g parmezánu
- 50 g masla
- 4 väčšie paradajky
- 3 PL strúhanky
- cesnak
- 4 PL olivového oleja (na paradajky)
- provensálske korenie
- 200 g strúhaného parmezánu
- soľ
- korenie
- petržlenová vňať
Postup: Panenku nakrájame na medajlónky, osolíme, okoreníme a vyklepeme. Položíme na ňu kúsky prošuta a lístok šalvie, pripevníme špáradlom, opečieme z obidvoch strán na olivovom oleji, podlejeme vínom a necháme zredukovať. Nakoniec zjemníme maslom.
Nakrájanú cibuľu opražíme dozlatista na olivovom oleji, pridáme ryžu a za stáleho miešania aj víno. Keď sa časť z neho vyparí, prilievame postupne bujón podľa potreby. Neprestávame miešať. Ryža musí mať kašovitú konzistenciu, ale nesmie byť rozvarená. Do hotovej ryže primiešame strúhaný parmezán a maslo.
Paradajky prepolíme, poukladáme do zapekacej misy, osolíme, okoreníme, posypeme strúhankou, strúhaným parmezánom a provensálskym korením. Podľa chuti pridáme cesnak, podlejeme olivovým olejom a pečieme pri teplote 200 stupňov 15-20 minút. Na záver posypeme petržlenovou vňaťou.
Servírujeme saltimboccu s rizotom a zapečenými paradajkami.
(Video z varenia si môžete pozrieť na stránke: www.stv.sk, Tajomstvo mojej kuchyne)